Tapijt voor Vrede

Volg, like & deel ons op Facebook, Instagram & YouTube !

WAT ALS?

 

Wat als jouw wieg ergens anders

op de wereld had gestaan?

Wat als we eens niet WIJ zouden zijn,

maar het ANDERE?

Die ANDER?

 

Wat als jij in dat lichaam geboren was,

op die plek, in die cultuur, met die kansen?

Wat zou je dan voelen, denken, ervaren?

Wat als je daar nieuwsgierig naar

zou durven zijn?

En die ander ernaar durfde te vragen,

in vertrouwen?

Wat als?


Tekst: Ab Bertholet

Samen met vluchtelingen en iedereen die mee wil bouwen, leggen we Tapijten voor Vrede. Zo gaan we op een gelijkwaardige manier met elkaar in contact. In buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen, op uitnodiging maar ook spontaan!

Sinds 2020 valt 'Tapijt voor Vrede' onder de stichting Ik sta voor Vrede, Vrijheid & Vriendschap. www.ikstavoor.nl ‘Tapijt voor Vrede’ is beschermd en vastgelegd bij BOIP. Mocht u geïnspireerd raken dan graag eerst even contact opnemen met Marianne van Heeswijk, via telefoon 06-45342223 of mail  villavanheeswijk@gmail.com

Tapijten voor Vrede

Tapijt voor Vrede @ Noorderkroon

Samen met Oekraïnse kinderen + moeders & bewoners en vrijwilligers van Noorderkroon in DenBosch legden we een prachtig HART met ruim 300 warme bijdrages die onze stichting Ik sta voor Vrede, Vrijheid & Vriendschap had ingezameld voor Oekraïne ism stichting Hulp voor Oekraïne.

De kinderen werkten verder aan de deksels, die Syrische, Afghaanse, Irakese en Iraanse kinderen van AZC Oisterwijk hadden gemaakt. Ze gebruikten gele & blauwe stickers met de nationale kleuren uit hun vlag en er werd volop getekend, ook op CD's. Na de lekkere lunch gingen we naar de school om de hoek om daar leeftijdsgenootjes op te halen om vervolgens naar de GROOTse WijkKerstboom te gaan die wijkmanager Ronnie van Gaal had laten plaatsen. In duo's bouwden ze iets moois rondom de boom.

Tapijt voor Vrede @ Week van de Palliatieve Zorg

Tijdens de Week van de Palliatieve Zorg hebben we op uitnodiging van het Jeroen Boschziekenhuis en Farent het project DOODgewoonLEVEN ontwikkeld. Met als doel het onderwerp wat gemakkelijker bespreekbaar te maken: Om mensen te inspireren, blijvend voor elkaar te zorgen, te verbinden, het gesprek aan te gaan op een laagdrempelige manier over verlies, rituelen, rouw, troost. Verlies van gezondheid & dierbaren en de rouw daarover. We hebben veel mensen bereikt en hadden mooie gesprekken. Veel CD's werden beschreven met levenswijsheden, gedachtes & gevoelens. Iedereen kreeg een mooie kaart mee als reminder/gespreksopener, kortom een zeer geslaagde dag! #laatjehartspreken

Tapijt voor Vrede @ AZC Oisterwijk

We hebben een GROOTs Tapijt voor Vrede gelegd waar bijna 100 mensen aan hebben meegewerkt, families uit oa Syrië, Oekraïne, Armenië, Eritrea, Somalië, Iran & Irak. Per gezin werd er een mooie Vredesbloem/Mandala/Zon/Ster gemaakt en we verbonden alles met honderden CD'S. Natuurlijk lagen de door de kinderen zelfgemaakte kleurrijke deksels er ook bij en er werden zelfs mooie creaties op de muren gemaakt. Hans Janssen, de burgemeester van Oisterwijk vervolmaakte het Tapijt voor Vrede en daarna ruimden we het met z'n allen weer op!

Dromenvangers @ AZC Oisterwijk

Op uitnodiging van Kim & Joris van Stichting De Vrolijkheid verzorgden we 2 workshops voor kinderen tussen 4 - 12 jaar. Ze maakten in aanloop naar het Tapijt voor Vrede mooie kleurrijke deksels met gekleurde ronde stickers waar ook op getekend/geschreven mocht worden. We legden ze op/rondom een grote foto van een ander Tapijt voor Vrede wat meteen een mooi effect gaf. Na afloop werden er bijzondere Dromenvangers van gemaakt voor in hun kamer in het AZC.

Tapijt voor Vrede @ De Heegt/Brabantzorg

Afgelopen week legden we in het kader van de #RozeLoper samen met bewoners, personeel & vrijwilligers van de Heegt / #Brabantzorg een mooie Regenboogbloem. Uit onderzoek is gebleken dat homosexuele mensen op hun oude dag vaak weer terug 'in de kast' gaan. Om hier aandacht voor te vragen is https://www.rozezorg.nl opgericht, een keurmerk voor verzorgings-/verpleegtehuizen waar iedereen zichzelf mag zijn.

Jammer dat het regende anders hadden we het terras kunnen gebruiken maar gelukkig was er binnen een plekje vrij gemaakt ☮️🙏🏽☮️ #iedereenmagzoenen want #iedereenmagerzijn

Tapijt voor Vrede @ Festicarus

De school Icarus in Schijndel bestaat 50 jaar en dat werd GROOTS gevierd oa door samen een Tapijt voor Vrede te bouwen. Hun beeldmerk is een Vlinder waar wij de contouren van legden op hun basketbalveldje. Ruim 150 leerlingen maakten een Vredesbloem of iets anders moois op een grote deksel. Gedurende de middag vulden de vleugels van de Vlinder zich daarmee en het werd een kleurrijk gebeuren. We hadden ontzettend geluk met het mooie weer én met de hulp van de leerlingen die in grote getale hielpen opruimen waarvoor grote dank!

Tapijt voor Vrede @ Halve Zolenfestival

Voor ons project “Ik verlaat mijn huis en neem mee…” tijdens het HalveZolenfestival in Drunen zamelden we ruim 120 paar goede schoenen in. Hiermee hebben we op de grond de contouren van een koffer gelegd en deze vulde zich gedurende de dag met bijdrages die we kregen op de vraag "Wat neem je mee als je plotseling je huis moet verlaten?" In gedachten stapte het publiek in de schoenen van vluchtelingen en schreven hun antwoord op een hak. Het was een bijzondere dag met mooie ontmoetingen, gesprekken en prachtig weer. De schoenen gaan we doorgeven aan vluchtelingen. Hartelijk dank aan de organisatie, iedereen die meebouwde, Typisch Dries voor de mooie muziek, onze vrijwilligers én de Weergoden!

Klein maar Fijn was ons Tapijt voor Vrede tijdens het festival Ode aan de Linge tijdens het  Benefiet-pianoconcert Canto Ostinato voor de vluchtelingen uit Oekraïne in West-Betuwe. De basis was ons logo: het Hart met Vredesteken wat we natuurlijk voor ALLE vluchtelingen legden, momenteel ruim 100 miljoen (!) wereldwijd.

Het regende pijpenstelen dus zaten we te midden van 100 man/vrouw publiek in een tent waar we in stilte werkten.

Tapijt voor Vrede @ Ode aan de Linge

Tapijt voor Vrede @ Oekraïne

Zaterdag 5 maart 2022 sloten we aan bij de Vredesdemonstratie op de Parade in Den Bosch. We legden eerst een groot Vredesteken voor ALLE vluchtelingen wereldwijd, ruim 80 mijoen (!) Daarna kleurden we het in met blauwe & gele deksels/doppen. Het was een indrukwekkende middag met emotionele verhalen, toespraken en gedichten, we hielden 2 minuten stilte en op het laatst werd het Oekraïnse volkslied gezongen. Er waren ruim 150 mensen aanwezig waaronder mensen uit Oekraïne, Polen, Roemenië en Nederland, zie ook https://www.bd.nl

Dank aan Jasper Toeli, Leon van den Akker, Peter Rommers en Henk van Esch voor de mooie foto's!

Tapijten voor Vrede

Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, beeldende kunst zowel 2D als 3D waaronder met name objecten, wandwerk/bekleding, installaties, schalen, sieraden, dessins. Maar ook projecten zoals Tapijt voor Vrede.


Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, kunst, tweedehands, kringloop, recyclen, keramiek, glas, atelier, workshop, urn, grafstuk, overleden, ontwerp, design, twee dimensionaal, drie dimensionaal, sieraden, schalen, objecten, relatiegeschenken, installaties, dessins, collages, beeldend, kunstenares, art, unica, galerie, gallery, expositie, vormgeving, projecten, Tapijt voor Vrede