Tapijt voor Vrede

Volg, like & deel ons op Facebook, Instagram & YouTube !

WAT ALS?

 

Wat als jouw wieg ergens anders

op de wereld had gestaan?

Wat als we eens niet WIJ zouden zijn,

maar het ANDERE?

Die ANDER?

 

Wat als jij in dat lichaam geboren was,

op die plek, in die cultuur, met die kansen?

Wat zou je dan voelen, denken, ervaren?

Wat als je daar nieuwsgierig naar

zou durven zijn?

En die ander ernaar durfde te vragen,

in vertrouwen?

Wat als?


Tekst: Ab Bertholet

Samen met vluchtelingen en iedereen die mee wil bouwen, leggen we Tapijten voor Vrede. Zo gaan we op een gelijkwaardige manier met elkaar in contact. In buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen, op uitnodiging maar ook spontaan!

Sinds 2020 valt 'Tapijt voor Vrede' onder de stichting Ik sta voor Vrede, Vrijheid & Vriendschap. www.ikstavoor.nl ‘Tapijt voor Vrede’ is beschermd en vastgelegd bij BOIP. Mocht u geïnspireerd raken dan graag eerst even contact opnemen met Marianne van Heeswijk, via telefoon 06-45342223 of mail  villavanheeswijk@gmail.com

Tapijten voor Vrede

Begin 2020 heeft Marianne van Heeswijk samen met Birgitta Hermans de stichting 'Ik sta voor Vrede, Vrijheid & Vriendschap' opgericht.
We hopen vanuit deze stichting nog veel mooie CommunityArt projecten te kunnen verwezenlijken, www.ikstavoor.nl

Tapijt voor Vrede @ Gelukslocatie

Op een prachtige zonnige herfstdag hebben we in de sprookjesachtige tuin van de Gelukslocatie een Tapijt voor Vrede gelegd. 

Kort & krachtig, samen met ouders en kinderen.

Voor alle mensen die in sprookjes geloven. 

Voor alle mensen die niet naar buiten kunnen/durven. 

Voor alle mensen die van de natuur houden.

Met dank aan Marijke Beukers @ www.gelukslocatie.nl voor de gastvrijheid en de heerlijke appelsuiteigentuintaartjes

en aan Abdulrahman Nouralla voor deze bijzondere #magical video

buurtDE(N)KSELS @ Lang Leve West

Geheel Coronaproof gingen we langs 60 deuren in Den Bosch West om bewoners uit te nodigen voor een nieuwe buurtDE(N)KSELS. Dagen later haalden we de beschreven deksels op incl onze “Beter een goede buur dan een verre vriend” vragenlijst en hadden we vanaf het grasveld voor de flats interactief contact vanaf de balkons. Aan de passanten op straat vroegen we ter plekke vragen vanuit het Hart te beantwoorden die we een plek gaven in een grote Zon en Ster. De buurtDE(N)KSELS van Den Bosch Zuid lagen in een groot Hart en we legden de woorden van Ramses Shaffy #zingvechhuilbidlachwerkbewonder. Het was een bijzondere dag, alles op afstand maar toch verbindend, buurtDE(N)KSELS is één van de activiteiten van langlevedenbosch.nl, georganiseerd door Academie voor Beeldvorming i.s.m. Huis73.nl en Farent. N.a.v. De vragenlijst werden bewoners gekoppeld aan elkaar om te wandelen, te bellen of de hond uit te laten maar ook aan de wijkwerker. Als blijvende herinnering kregen alle flatbewoners een mooie placemat van het eindresultaat waar ook alle ingeleverde teksten op staan.

Tapijt voor Vrede @ Huis van Waalwijk

Als start van de Vredesweek hebben we op uitnodiging bij Huis van Waalwijk een bijzonder Tapijt voor Vrede gelegd. Aansluitend op de expositie Textiel & Leer NU hebben we shawls, stropdassen en schoenen verwerkt. De schoenen (die we mochten lenen van Stichting Loods waarvoor dank:) deden onze vrijwilliger Akram meteen denken aan alle schoenen die hij bij/in zee zag 5 jaar geleden tijdens zijn vlucht uit Syrië. Deze herinnering aan de verdronken vluchtelingen bleef de hele dag hangen, we hadden er mooie gesprekken over met de omstanders die meebouwden aan ons Tapijt waaronder ouders en kinderen die goed omgingen met de anderhalve meter, zie www.facebook.com

zinDE(N)KSELS II @ Kloosterhotel ZIN

Deel II van zinDE(N)KSELS was ook zeer geslaagd met andere enthousiaste mensen, deze keer Oranje DE(N)KSELS en een fraai Tapijt in de brandende zon maar dat mocht de pret niet drukken. Abdulrachman Nourallah maakte weer een mooie video en aangezien we de originele muziek van Ramses Shaffy niet mochten gebruiken, vroegen we de jonge artiesten Max en Anthony om het prachtige nummer te zingen, luister & kijk voor het bijzondere resultaat!

zinDE(N)KSELS I @ Kloosterhotel ZIN

Onze stichting IK STA VOOR VREDE VRIJHEID & VRIENDSCHAP kreeg  de uitnodiging van de fraters van de Beweging van Barmhartigheid / www.barmhartigheid.nl om een Tapijt voor Vrede te komen leggen samen met vakantiegangers, vrijwilligers en personeel van kloosterhotel ZIN. Ons uitgangspunt was weer het lied dat Ramses Shaffy schreef in 1971 voor iedereen die zich weleens eenzaam, gefrustreerd of ongelukkig voelt. Wij vroegen iedereen weer te reageren op deze vragen: Waar zingt jouw Hart voor? Waar vecht jouw Hart voor? Waar huilt jouw Hart om? Waar bidt jouw Hart voor? Waar lacht jouw Hart om? Waar werkt jouw Hart voor? Wie/Wat bewondert jouw Hart? De antwoorden werden deze keer op grote Gouden deksels geschreven, die samen met de Rode buurtDE(N)KSELS onderdeel werden van het bijzondere Tapijt.

buurtDE(N)KSELS i.s.m. Tapijt voor Vrede

'buurtDE(N)KSELS’ was een initiatief van de stichting www.ikstavoor.nl en onderdeel van langlevedenbosch.nl  Vrijwilligers van Tapijt voor Vrede zijn op een interactieve manier de dialoog aangegaan met flatbewoners vanaf hun balkon. Vanuit het hart wilden we tot gezamenlijke bewustwording komen over onze menselijke waardigheid in deze crisistijd. Vanuit het gevoel én in onderlinge betrokkenheid met de buren. De bekende tekst van Ramses Shaffy vormt de basis van dit project: ZING, VECHT, HUIL, BID, LACH, WERK en BEWONDER. We hebben de woorden op het gras gelegd en de bewoners gevraagd hun gevoelens n.a.v. de woorden op een rode deksel te schrijven, hiermee hebben we een groot Hart gevormd. We hebben het lied van Ramses samen gezongen olv Floor Dijkstra die ook nog een paar eigen nummers vertolkte, waarvoor dank! zie ook DtvNieuws

Voel je Vrij@ Tapijt voor Vrede

Op 5 mei 2020, de dag dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd, vierden wij onze Vrijheid anders dan we 75 dagen geleden hadden kunnen vermoeden. Geen gezamenlijk Nationaal feest, geen Bevrijdingsfestival waar we met ons initiatief groots aanwezig zouden zijn, jammer maar het was niet anders. Gelukkig zijn we Vrij in ons Hoofd en in ons Hart en dat zullen we altijd blijven! Daarom legden we op Bevrijdingsdag de tekst 'Voel je Vrij' in onze nationale kleuren en we kregen spontaan hulp van voorbijgangers op gepaste afstand #samennietalleen Abdelrachman Nourallah maakte deze mooie video.

Creatief @ Corona

Onze vrijwilligers maakten thuis tijdens de Lockdown creatieve letters met ronde vormen en voorwerpen die ze in huis of in de tuin hadden. Zo werkten we, op afstand toch samen en hebben we nu ons eigen creatieve alfabet! Mieke Muskens, een van onze trouwe vrijwilligsters printte ze uit en maakte er een mooie “HOU VOL” slinger van. Op 4 mei plaatsten we “HERDENK” op Social Media en op 5 mei “VOEL JE VRIJ” We zijn altijd blij met nieuwe letters dus voel je vrij om er een op een mooie achtergrond naar ons te sturen: wijstaanvoor@gmail.com #weescreatief :)

Troostmuziek @ Tapijt voor Vrede

Tijdens het begin van de Coronacrisis gaf Ton Hond van www.malalel.nl op een klein Tapijt voor Vrede een concert op zijn handpan voor de bewoners van woonzorgcentrum De Boschstede. De bewoners, die geen bezoek mochten ontvangen, genoten extra van dit bijzondere optreden in de zon of vanuit hun appartement.

Tapijt voor Vrede @ Internationale Vrouwendag 2020

Op zondag 8 maart 2020 hebben we een prachtig Vrouwenteken gelegd in 

The Living Museum in Tilburg. We voelden ons zeer welkom en hebben fijn samengewerkt met de bezoekers. Op verzoek blijft het nog even liggen. 

Iedereen is welkom om het de komende dagen nog te gaan bezichtigen. #letsconnect

Tapijt voor Vrede @ Oeteldonk

Op uitnodiging van Prinses Carnaval Querida II hebben we samen met haar en haar gevolg een fantastische middag in Nieuwehagen/BrabantZorg beleefd in het kader van diversiteit en een inclusieve carnaval, dus voor iedereen! We hebben samen met bewoners en hun buren een mooie Oeteldonkse Vlag gelegd met een RegenboogOetel die erover waakte want ook Nieuwehagen heeft als keurmerk De Roze Loper. Er werden Free Hugs uitgedeeld en we hebben de polonaise gelopen, kortom het was een feestje! #iedereenbedankt inclusief Gerard Monte die weer mooie foto's maakte!

Tapijt voor Vrede @ Ontwapenend Den Bosch

Vrouwen voor Vrede hebben op woensdag 5 februari handtekeningen opgehaald voor wapenamnestie in navolging van andere steden zoals Helmond en Rotterdam. Er werd later op de middag aan burgemeester Mikkers een door burgers ondertekende petitie aangeboden voor een gemeentelijke amnestie op het bezit van wapens. Dit gebeurde op een klein Tapijt voor Vrede wat we samen in een kwartier gelegd hebben, inspiratie was een bulletseye. Aansluitend kregen we koffie aangeboden in de prachtige raadskamer waar de burgemeester uitgebreid vertelde over alle aanwezige kunst. Dhr. Jan de wit leidde ons daarna nog rond in de andere vertrekken waaronder de bijzondere raadszaal.

Corrie van Rijthoven is dit wapenamnestie initiatief gestart in samenwerking met Vrouwen voor Vrede; een in 2019 opgericht initiatief van en voor vrouwelijke inwoners van Den Bosch. Elke 2e vrijdag van de maand komen zij bij elkaar in Babel en kunnen vrouwen aanschuiven om elkaar te ontmoeten, te inspireren en van elkaar te leren. Het bezit van wapens onder de bevolking zien zij als een risico voor onze veiligheid. Daarom pleiten zij voor een tijdelijke ontheffing van straf op illegaal wapenbezit (een amnestie) als een stimulans om wapenbezitters over de drempel te halen ze in te leveren. Zie ook DtvNieuws

Tapijten voor Vrede

Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, beeldende kunst zowel 2D als 3D waaronder met name objecten, wandwerk/bekleding, installaties, schalen, sieraden, dessins. Maar ook projecten zoals Tapijt voor Vrede.


Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, kunst, tweedehands, kringloop, recyclen, keramiek, glas, atelier, workshop, urn, grafstuk, overleden, ontwerp, design, twee dimensionaal, drie dimensionaal, sieraden, schalen, objecten, relatiegeschenken, installaties, dessins, collages, beeldend, kunstenares, art, unica, galerie, gallery, expositie, vormgeving, projecten, Tapijt voor Vrede