projecten

Het Wilde Oog

Hans Lemmerman en Inge van Run van theateratelier Het Wilde Oog vroegen Marianne van Heeswijk of ze haar werk mochten fotograferen in combinatie met de Spakenburgse Diva's die bekend staan om hun voorliefde voor kunst en architectuur. Ze kwamen naar Den Bosch en er werden prachtige foto's gemaakt door Frank Auperlé in het stadhuis, het Mariapaviljoen en in het Artuarium cq het atelier van Marianne.

​

​

www.hetwildeoog.nl

Wandtapijten

Marianne van Heeswijk liet een serie wandtapijten weven in het Textiellab van het Textielmuseum in Tilburg. Het uitgangspunt was haar vrije 2 dimensionele werk. Ze gebruikte de hele breedte van het weefgetouw voor het tapijt, de afmetingen zijn 1,80 - 2,10 hoog x 1,60 mtr. breed. Het materiaal waarmee geweven werd bestaat uit o.a. katoen, mohair, lurex, linnen en viscose.

Gedachteniszuil

In 2013 plaatste Ria Braspenning een oproep voor kunstenaars: ze had uit de nalatenschap van haar overleden partner Peter 2000 kruiken ter beschikking. Er kwamen verschillende reacties maar het idee van Marianne van Heeswijk kreeg de voorkeur: een Gedachtenis-zuil waar in de kruiken een gedachte(nis) voor een overleden dierbare achtergelaten kan worden. 

​

De actie " Adopteer een Kruik "  werd gestart en er werd een locatie gezocht waar hij gebouwd mocht worden. Marianne bouwde hem samen met Ria, haar zoon Eelco en vele vrijwilligers op Begraafplaats Zuylen in Breda op een van de strooivelden. In 2014 werd hij met Allerzielen feestelijk geopend.

Kathedralen op Wielen

Marianne van Heeswijk is een van de initiatiefnemers van het community art project Onze Kathedralenbouwers, gestart in 2012.

Deksels & Doppen

Voor de Catwalk op de Noordkade in Veghel maakte Marianne van Heeswijk dessins met Deksels & Doppen. www.veghel.allesvan.nl

Afval is Goud (BoschParade 2011)

Voor dit project werkten Marianne van Heeswijk en Désirée van der Heijden samen met de Bossche afvalstoffendienst. De mensen die zorg dragen voor ons wekelijks afval, schitterden op het water van de Binnen Dieze. Op geheel eigen wijze lieten zij zich zien en horen op onverwachtse momenten. Zij zwommen in het goud; in een gouden afval-landschap. De gouden deksels werden verzameld onder de Bossche bevolking en het werk werd op locatie gebouwd.

Voor de Catwalk op de Noordkade in Veghel maakte Marianne van Heeswijk dessins met Deksels & Doppen. www.veghel.allesvan.nl

Tuin der Liefde & Handstandmeisjes (BoschParade 2010)

Voor de Bosch Parade 2010 werkte  Marianne van Heeswijk samen met 

Désirée van der Heijden, theatermaakster. Zij verzamelden via scholen en kringloopwinkels honderden witte knuffels die de basis vormden voor De Tuin 

der Liefde. De schoolkinderen werden geïnterviewd door Désirée over hun knuffel en over het werk van Jeroen Bosch, hier werd een geluidsband van gemaakt. 

De kinderen werden met hun lievelingsknuffel gefotografeerd door Marja Sterck. 

Onder leiding van Marianne maakte de kinderen van De JeroenBoschschool, 

de Boschveldschool en de Aquamarijn, een collage van een BoschBeest.

NeverEndingArt 2010

Voor de buitenexpositie " NeverEndingArt "op het stadslandgoed van Almere maakte Marianne van Heeswijk een groot hart van tweeduizend dekseltjes en tweeduizend knopen, de afmetingen zijn 3 x 3 meter.  www.neverendingart.org

Het Slokdarmtapijt 2010

Marianne van Heeswijk heeft tijdens Het Slokdarmfestival op Het Meijerijplein in Veghel een tapijt gelegd van deksels die uit de Veghelse keukens kwamen. Maanden vantevoren konden de deksels al ingeleverd worden bij alle scholen, supermarkten en andere verzamelpunten. 

Het streven was om 78.500 deksels in te zamelen zodat het hele plein vol zou komen te liggen. Dit aantal werd niet gehaald maar het plein werd uiteindelijk in 3 dagen toch gevuld met totaal 7 verschillende installaties van afvalmateriaal. Deze installaties kwamen tot stand met spontane hulp van het publiek, waarvoor nogmaals dank! De achterliggende boodschap van dit project is oa dat iedereen met elkaar verbonden en gelijkwaardig wordt, geen rangen en standen.  www.slokdarmfestival.nl

Samenwerking Marja Sterck

Al jaren werkt Marianne van Heeswijk samen met fotografe Marja Sterck die haar werk op bijzondere wijze vastlegt. 

​

www.marjasterck.nl

Typisch Den Bosch - De Dames/Kanjers van Zuid -2010

Marianne van Heeswijk werd door Bouchra Aatif Afendi van www.divers.nl gevraagd voor dit project van Typisch Den Bosch. De Dames/ Kanjers van Zuid zullen zich als groep presenteren tijdens de picknick op Zuid op zondag 19 september dmv een gezamenlijk kunstwerk in de vorm van een groot picknickkleed waar persoonlijke verhalen/geschiedenissen en culturen in verwerkt en verbeeld zijn.

www.typischdenbosch.com